Buitencommando’s

Het aantal buitencommando's neemt aanzienlijk toe. Buitencommando's ontstaan in het algemeen in de omgeving van bedrijven die voor de oorlogsindustrie werken (BMW, Messerschmitt, Dornier).

HimmelfahrtkommandosEen groot aantal gevangenen werkt aan de bouw van immense ondergrondse vliegtuigfabrieken. 0ok moeten gevangenen na luchtaanvallen met gevaar voor eigen leven blindgangers demonteren. (Himmelfahrtkommandos).
Een groep vrouwen uit het vrouwen-concentratiekamp Ravensbrück, onder wie ongeveer 200 Nederlandse, wordt op transport gesteld naar Dachau. Het kamp zelf krijgen zij niet te zien, want zij worden ondergebracht in München, dichtbij de Agfafabriek waar zij te werk worden gesteld.


Door gebrek aan brandstof wordt nog slechts beperkt gebruik gemaakt van het crematorium. Van nu af aan worden de meeste doden begraven in massagraven op de nabijgelegen Etzenhausener Leiten (Leitenberg).
In december 1944 breekt in het overvolle kamp een vlektyfusepidemie uit; in de komende maanden zal deze dikwijls tot 200 slachtoffers per dag eisen.


Van januari tot april 1945 komen 30.958 nieuwe gevangenen het kamp binnen. De overbevolking neemt catastrofale vormen aan. In een barak bedoeld voor 208 personen verdringen zich 1.600 mensen, en soms meer. Het Krankenrevier dat oorspronkelijk uit twee barakken bestond, moet tot negen blocks worden uitgebreid. In de laatste vier maanden voor de bevrijding wordt de dood van 13.158 gevangenen geregistreerd.