Foto's

Een van de eerste Amerikanen die op 29 april 1945 het kamp binnentrokken was een vrouw, door haar kleding en uitrustingsstukken op het eerste gezicht niet direct van haar mannelijke collega's te onderscheiden. Het was de journaliste Lee Miller die als oorlogscorrespondente meereisde met de Amerikaanse troepen.

De dag na de bevrijding, 30 april, vierden de Nederlanders in het kamp de verjaardag van Prinses Juliana. Er was een samenkomst op de appèlplaats en -de hemel mag weten waar ze hem vandaan hebben gehaald- er was een Nederlandse rood-wit-blauwe vlag. Die werd met enig ceremonieel gehesen in een van de lichtmasten op het terrein. Als een kat klom onze vriend Godert van Dedem omhoog en maakte de vlag daar vast. Wat een prachtig gezicht: na al die jaren met dat gehate hakenkruis wapperde de Nederlandse driekleur boven het kampterrein! Na een ontroerende en emotionele toespraak door Pim Boellaard, de voorman van de Nederlanders zongen allen het Wilhelmus, uit volle borst!

De Amerikaanse journaliste was bij de plechtigheid aanwezig en maakte er foto's van. Na Lee Millers dood, meer dan 50 jaar later, zijn die foto's weer boven water gekomen. Tijdens de Dachaureunie van 1997 zijn ze aan de oud-gevangenen getoond. Het was een feest van herkenning voor de bejaarde mannen van nu, die lachende jongens van toen waren, gestoken in de groteske kledij van die dagen.