Nieuws

12 januari 2022

College van B&W Madurodam bezoekt Dachau

Sinds 2016 brengt het college van burgemeester en wethouders op uitnodiging van het Nederlands Dachau Comité jaarlijks een bezoek aan concentratiekamp Dachau. De plek waar George Maduro op 8 februari 1945, 11 weken voor de bevrijding van het kamp, overleed. Met deze reis stellen we de tien collegeleden letterlijk in staat om in zijn voetsporen te treden – iets dat hen voor de rest van hun leven ook op persoonlijk vlak met elkaar verbindt. Onder begeleiding van Madurodam-directeur Sander Gielen en collega Esmee de Best reisde het college 2021/2022 van 14 tot en met 16 november af naar deze bijzondere plek. Klik verder voor een terugblik, geschreven door wethouders Mila en Abel.

16 september 2021

Dachaulezing 2022 in het licht van Carel Steensma verplaatst

Ook in 2021 was het vanwege de covid-pandemie helaas niet mogelijk om de Dachaulezing te organiseren. Eerder stelden wij jullie die lezing voor 5 oktober in het vooruitzicht . Helaas blijkt het Worldforum op die datum alsnog niet beschikbaar vanwege een groot evenement dat nu ook post-corona op stapel staat. Gezamenlijk met het Worldforum hebben wij moeten besluiten de Dachaulezing ook in 2021 te laten vervallen en door te schuiven naar 23 september 2022. Het is ontzettend jammer dat wederom sprake moet zijn van uitstel.

14 september 2021

Herdenking Oranjehotel 2021

Voor het eerst sinds 2019 vond op 4 september 2021 weer een herdenking plaats in het Amphitheater, de binnenplaats aangrenzend aan het Oranjehotel. Namens het NDC was secretaris Rom Steensma aanwezig. In bijzijn van de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, en demissionair minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, werd de herdenking geopend door Dineke Mulock Houwer, voorzitter van de Stichting Nationaal Monument Oranjehotel. Zij verwees naar de moeilijke periode sinds de opening van het museum, dat als gevolg van de Covid epidemie al snel moest worden gesloten en dankte de overheid en het ministerie voor de broodnodige financiële steun.

17 april 2021

Lees hier de speeches van de Dachauherdenking 2021 terug

Op zaterdag 17 april heeft het Nederlands Dachau Comité samen met de gemeente Amstelveen, de gemeente Amsterdam, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de leerlingen van de Merkelbachschool in besloten kring concentratiekamp Dachau herdacht. Voor het eerst was er geen oud-Dachauer aanwezig bij de Dachauherdenking. Vanwege de coronamaatregelen mocht slechts een beperkt aantal personen aanwezig zijn bij de herdenking.