Wat blijft

Veel jongeren zijn sterk onder de indruk van de verhalen die de oud-Dachauers met hen delen. Wat veel leerlingen zeggen dat blijft, is een grotere betrokkenheid bij herdenkingen.

Imara:

“Vroeger ging ik op 4 mei met mijn ouders naar het Anne Frank-beeldje op de Westermarkt om daar even stil te staan bij wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Maar bij herdenkingen ging het voor mij toch vaak over onbekende mensen. Nu zie ik een gezicht voor me.”

“Ik ben me ervan bewust geworden hoeveel geluk wij hebben dat wij nu in vrede leven, en hoe belangrijk familie en vrienden zijn om moeilijke tijden te kunnen doorstaan”, aldus Henriette Schulze. Een van haar medescholieren vindt het nu “belangrijk om goed naar andere mensen te luisteren, om zich beter in hen te kunnen verplaatsen en hen goed te kunnen begrijpen.”

Jop Bruin en Jelle Braaksma:

Zij zeggen dat zij veel van de nu 96-jarige Willemijn Petroff – van Gurp hebben geleerd. “Bijvoorbeeld om blij te zijn met kleine dingen”, licht Jop toe, “zoals de mensen om je heen of een eenvoudige wandeling door het bos. En vooral dat je niet te snel oordeelt over andere mensen. Je moet oppassen dat mensen niet minderwaardig verklaard en uitgesloten worden. Daarvoor heeft ze ons al in ons eerste gesprek gewaarschuwd.”

Jelle:

“Toen wij in maart 2013 samen met Willemijn in Dachau waren geweest, was het project voor ons eigenlijk afgelopen. Maar we hebben nog steeds contact met haar. Eens in de zoveel tijd bezoeken we haar om bij te praten.”

Job Bruin (l) en Jelle Braaksma (l) met Willemijn Petroff – van Gurp
Foto: Jack van Ommen