Dachaulezing 2022 verplaatst

Eindelijk kunnen we na 2 jaar de Dachaulezing weer organiseren. Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten neemt ons mee in zijn kijk op de rol van Vrede en Recht in een wereld die oorlog voert en zich in hoog tempo bewapent. De lezing vindt plaats in het mede door Carel Steensma totstandgekomen voormalige Nederlands Congresgebouw, dat zich tot doel stelde de internationale dialoog te bevorderen. 

Dit jaar wordt de Dachaulezing voorafgegaan door twee parallelsessies die u beide na elkaar kunt bijwonen. De eerste sessie wordt gegeven Eppo van Nispen tot Sevenaer, algemeen directeur Beeld  en Geluid. Eppo laat zijn licht schijnen op de vraag welke lessen Nederlandse kranten trekken uit hun verleden uit de Tweede Wereld Oorlog voor hun journalistieke werk nu.  

De tweede sessie wordt gehouden door Bertram Mourits, hoofd collecties en onderzoek  van het Literatuurmuseum met de titel: “Foute schrijvers in de 2de Wereldoorlog: ging er talent verloren?”

Na een korte pauze volgt het centrale programma met de lezing van Jan van Zanen, waarin hij in zal gaan op de noodzaak en perspectief van de stad van Vrede en Recht, op een moment dat de wereld steeds meer in brand lijkt te staan. De lezing wordt vooraf gegaan door de biografie van Carel Steensma, die wordt uitgesproken door zijn kleinzoon Carel.

Het programma wordt muzikaal omlijst door de cast van Soldaat van Oranje met het lied “Als wij niets doen, wie dan?” en Frederique Dorfmann met “Nuit et Brouillard”.  Ter afsluiting is er na afloop (omstreeks 17:00 uur) is er een korte bescheiden borrel om na te praten.