Dachaulezing


Jaarlijks organiseert het Nederlands Dachau Comité ter nagedachtenis aan een van de slachtoffers of overlevenden van concentratiekamp Dachau een Dachaulezing. Het Nederlands Dachau Comité beoogt met de lezingen de verhalen, herinneringen, ideeën en gedachten van deze persoon door te geven aan een nieuwe generatie, en ook in het bijzijn van familie een eerbetoon aan een slachtoffer of overlevende te geven.

Het ontstaan van de Dachaulezing

In 2005 kwam Marijke Halbertsma, dochter van Wiardi Beckman naar de Nederlandse herdenking in Dachau. Daar ontstond het idee een Dachaulezing te organiseren waarbij ideeën en gedachten van slachtoffers en overlevenden van het concentratiekamp Dachau, waaronder die van haar vader Stuuf Wiardi Beckman, in relatie worden gebracht met de toekomst van ons denken over de oorlog, het gedachtegoed van “dat nooit weer”.

Dachaulezing 2022

Eindelijk kunnen we na 2 jaar de Dachaulezing weer organiseren. Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten neemt ons mee in zijn kijk op de rol van Vrede en Recht in een wereld die oorlog voert en zich in hoog tempo bewapent. De lezing vindt plaats in het mede door Carel Steensma totstandgekomen voormalige Nederlands Congresgebouw, dat zich tot doel stelde de internationale dialoog te bevorderen.

Dit jaar wordt de Dachaulezing voorafgegaan door twee parallelsessies die u beide na elkaar kunt bijwonen. De eerste sessie wordt gegeven Eppo van Nispen tot Sevenaer, algemeen directeur Beeld en Geluid. Eppo laat zijn licht schijnen op de vraag welke lessen Nederlandse kranten trekken uit hun verleden uit de Tweede Wereld Oorlog voor hun journalistieke werk nu.

De tweede sessie wordt gehouden door Bertram Mourits, hoofd collecties en onderzoek van het Literatuurmuseum met de titel: “Foute schrijvers in de 2de Wereldoorlog: ging er talent verloren?”

Na een korte pauze volgt het centrale programma met de lezing van Jan van Zanen, waarin hij in zal gaan op de noodzaak en perspectief van de stad van Vrede en Recht, op een moment dat de wereld steeds meer in brand lijkt te staan. De lezing wordt vooraf gegaan door de biografie van Carel Steensma, die wordt uitgesproken door zijn kleinzoon Carel.

Het programma wordt muzikaal omlijst door de cast van Soldaat van Oranje met het lied “Als wij niets doen, wie dan?” en Frederique Dorfmann met “Nuit et Brouillard”. Ter afsluiting is er na afloop (omstreeks 17:00 uur) is er een korte bescheiden borrel om na te praten.

Sprekers

Jan van Zanen

Burgemeester Den Haag


Carel Steensma

Kleinzoon van Carel Steensma


Bertram Mourits

Hoofd Collecties Literatuurmuseum en schrijver 'De achterkant van de bevrijding'


Eppo van Nispen tot Sevenaer

Directeur Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid


Wimar Jaeger

Voorzitter Nederlands Dachau Comité


Aanmeldformulier

Toekomstige edities

Dachaulezing - 23 september 2022

Een lezing in het teken van het leven van Carel Steensma.

Dachaulezing 2023

Een lezing in het teken van het leven van Titus Brandsma.

Eerdere Dachaulezingen

Dachaulezing 2019 - Nico Rost


Dachaulezing 2018 - Bib van Lanschot


Dachaulezing 2017 - Ed Hoornik


Dachaulezing 2016 - George Maduro


Dachaulezing 2015 - Wiardi Beckman