Dachaulezing

Jaarlijks organiseert het Nederlands Dachau Comité ter nagedachtenis aan een van de slachtoffers of overlevenden van concentratiekamp Dachau een Dachaulezing. Het Nederlands Dachau Comité beoogt met de lezingen de verhalen, herinneringen, ideeën en gedachten van deze persoon door te geven aan een nieuwe generatie, en ook in het bijzijn van familie een eerbetoon aan een slachtoffer of overlevende te geven. 

Dachaulezing 2024 - Vrouwen in Verzet in het licht van Grada van Horen

Woensdag 18 september 2024 vond de Dachaulezing plaats bij Madurodam te Den Haag. De Dachaulezing stond in het licht van Grada van Horen, onderwijzeres en verzetsstrijder. In bredere zin is stilgestaan bij de Dachaulezing bij vrouwen in het verzet. 


De middag begon met een rustige inloop om 14.30 uur, waarbij de eerste gasten elkaar konden ontmoeten en alvast konden kennismaken met het programma.

Om 15.00 uur werd het officiële gedeelte geopend door Wimar Jaeger, voorzitter van het Nederlands Dachau Comité, die de aanwezigen hartelijk welkom heette. In zijn toespraak benadrukte hij het belang van herinnering en herdenking, vooral in deze tijd waarin de verhalen van oorlog en verzet steeds verder weg lijken. Ook benadrukte hij het belang om meer verhalen te vertellen over vrouwen in verzet en oorlog.

Vervolgens nam H.K.H. Margarita prinses de Bourbon de Parme het woord om de keynote Vrouwen in oorlog en verzet uit te spreken. In haar inspirerende en inhoudelijke bijdrage bracht ze de moed en het doorzettingsvermogen van vrouwen die zich verzetten tegen de onderdrukking tijdens de Tweede Wereldoorlog, op indrukkende wijze onder de aandacht en stond zij stil bij de rol van haar familie in de oorlog.

Daarna was het de beurt aan Gé Reinders, die de biografie van Grada van Horen presenteerde. Reinders, bekend als muzikant en schrijver, wist met zijn verhaal over de zoektocht naar de geschiedenis zijn moeder het publiek te raken. Van Horens persoonlijke geschiedenis bood een indrukwekkend inkijkje in de uitdagingen en offers die zij, en vele anderen, tijdens de oorlog hebben gebracht.

Een van de hoogtepunten van de middag was de paneldiscussie die volgde onder leiding van Ockje Tellegen. Zij ging in gesprek met directeur van het Verzetsmuseum Liesbeth van der Horst, en journaliste Rianne Oosterom. Het panel besprak de betekenis van verschillende stellingen over de (onderbelichte) rol van vrouwen in het verzet en in de oorlog. Het werd een boeiend gesprek, waarin verschillende perspectieven en ervaringen werden gedeeld en ook de zaal meedeed met de discussie.

Aansluitend werd het lied ‘Als wij niets doen’ uit de musical Soldaat van Oranje ten gehore gebracht. Dit ontroerende moment bracht de kernboodschap van de middag krachtig over: het belang van actie in tijden van onrecht.

Na afloop was er gelegenheid om tijdens een informele borrel na te praten. Al met al kijken we terug op een geslaagde Dachaulezing met een boeiend programma en mooie opkomst


Eerdere Dachaulezingen

Dachaulezing 2024 - Grada van Horen

Dachaulezing 2023 - Titus Brandsma

Dachaulezing 2022 - Carel Steensma

Dachaulezing 2019 - Nico Rost

Dachaulezing 2018 - Bib van Lanschot

Dachaulezing 2017 - Ed Hoornik

Dachaulezing 2016 - George Maduro

Dachaulezing 2015 - Wiardi Beckman