Dachaulezing 2023 ''Vroege Signalen, in het licht van Titus Brandsma'''

Wie vroeg opmerkzaam is, kan erger voorkomen. Dat gold niet voor Titus Brandsma die in 1942 in het concentratiekamp Dachau werd vermoord. Brandsma was vervolgd wegens zijn uitgesproken waarschuwingen voor het fascisme en de actieve tegenwerking tegen de bezetter in de eerste jaren van de oorlog. De jaarlijkse Dachaulezing staat in 2023 in het licht van de nagedachtenis aan Titus Brandsma.

Titus Brandsma was er al heel vroeg bij toen hij begin jaren dertig waarschuwde voor de intolerantie en de gevaren van de Nazi’s in Duitsland, de NSB in Nederland en het fascisme in het algemeen. De jaarlijkse Dachaulezing zal in 2023 geheel gewijd zijn aan Titus Brandsma en draagt de titel “Vroege signalen, in het licht van Titus Brandsma”. De lezing vindt eind september 2023 plaats in samenwerking met en op de locatie van de Radboud Universiteit Nijmegen.


“Het is vandaag een bijzondere dag in de nagedachtenis aan een prominent Nederlands slachtoffer van het concentratiekamp Dachau. Terecht dat er veel aandacht is voor de heiligverklaring van Titus Brandsma. Brandsma was een van de mensen, die al vroeg in de gaten had, dat het gruwelijk mis kon gaan”, aldus Rom Steensma, secretaris van het Nederlands Dachau Comité en medeorganisator van de jaarlijkse lezing. “Het is goed dat er aandacht is voor alles wat Brandsma heeft gedaan. De kerk heeft hem vandaag in het licht gezet; wij doen dat volgend jaar door aandacht te besteden aan zijn grote verdiensten vanuit verzetsoogpunt”, aldus Lodewijk van Vliet, bestuurslid van het Nederlands Dachau Comité en ook betrokken bij de organisatie van de lezing. “Hijzelf heeft voor zijn waarschuwingen de hoogste prijs betaald. Het Nederlands Dachau Comité streeft ernaar om uit te dragen, dat Titus Brandsma en alle andere slachtoffers in Dachau, niet voor niets zijn omgekomen. Wij proberen te leren van de kijk, die de slachtoffers hadden op de gebeurtenissen van toen en die te vergelijken met de gebeurtenissen van vandaag.”, aldus Wimar Jaeger, voorzitter van het Nederlands Dachau Comité.


Op de dag dat Titus Brandsma heilig is verklaard, kondigt het Nederlands Dachau Comité de Dachaulezing 2023 “Vroege signalen, in het licht van Titus Brandsma” graag aan. Brandsma heeft immers niet alleen veel voor de katholieke gemeenschap maar voor de hele samenleving betekend. Van zijn opmerkzaamheid en zijn waarschuwingen tegen een toen escalerende samenleving, zijn parallellen te trekken met de huidige tijd. De lezing zal daarom naast een biografische voordracht met name daarop gericht zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Dachau Comité

p/a info@dachau.nl of 06-53790258