Gemeenschappelijke verklaring: stop deze oorlog onmiddellijk!

Als bewaarders van de herinnering aan de slachtoffers van de vernietigings- en concentratiekampen van de nazi’s en aan de waarden die zij - vaak tot de dood - hebben verdedigd, verklaren de vertegenwoordigers van de Internationale Comités van de nazikampen, trouw aan de Eden die bij de Bevrijding werden afgekondigd en gehecht aan de historische realiteiten die aan de basis liggen:

 

Onder de Sovjet-overlevenden van de nazikampen, die in het voorjaar van 1945 het kamp verlieten waar zij jarenlang de dood in de ogen hadden gekeken, waren vele Russen en Oekraïners. Zij deelden allen de hoop getuigen en actoren te worden van een nieuwe, bevrijde en vreedzame wereld.

 

Russen en Oekraïners waren door de nazi's in dezelfde categorie van gevangenen ingedeeld, zij hadden te maken met dezelfde ontberingen, vernederingen en levensbedreigende situaties. Zij konden alleen vertrouwen op de solidariteit tussen gedeporteerden om te overleven. Allen hebben hun aandeel gehad in de gemeenschappelijke strijd tegen de nazi’s, als burgers van de Sovjet-Unie.

 

Er zijn nieuwe staten ontstaan, maar de gemeenschappelijke geschiedenis en de menselijke banden die door de geschiedenis zijn gesmeed, houden niet op bij de landsgrenzen. Geen van hen die de oorlog hebben meegemaakt, geen van hen die de pijnlijke erfenis dragen, kan het vooruitzicht van een terugkeer naar tragische tijden verdragen. Allen zijn zij vandaag verenigd om, in de woorden van de Eed van Mauthausen, "deze herwonnen vrijheid als een gemeenschappelijk goed van alle volkeren" te beschouwen.

 

Als dragers van de herinnering aan de slachtoffers van het nazisme, veroordelen wij, de ondertekenaars van deze oproep, het gebruik van de woorden denazificatie en genocide om de aanval op Oekraïne te rechtvaardigen. Het is legitiem dat wij wijzen op het gewicht van de tragedie die zij bedekken. Wij kunnen niet accepteren dat deze woorden zo worden misbruikt.

 

Het getuigenis van de vrouwen van Ravensbrück (Manifest van Neubrandenburg), de eden en manifesten van Buchenwald, Mauthausen - op de plaatsen van de net bevrijde kampen - en vervolgens Ravensbrück, Dachau, en Neuengamme roepen allemaal op tot vreedzame co-existentie tussen alle volkeren, in vrede, democratie en de soevereiniteit van naties.

 

Wij veroordelen de oorlog tegen Oekraïne, die het voortbestaan van dit land en de vrede in Europa in gevaar brengt. Deze militaire aanval is een duidelijke schending van het internationaal recht. Wij zijn ervan overtuigd dat elk politiek conflict aan de onderhandelingstafel kan worden opgelost als beide partijen blijk geven van rede en menselijkheid.

ENG Appel Ukraine 1 mars 2022.docx
D Appel Internationale KZ Komitees.docx