Tentoonstelling en lezing 'Geen nummers maar Namen' in Dokkum

Vanaf zaterdag 16 april is in de Grote Kerk in Dokkum de reizende tentoonstelling ‘Geen nummers maar Namen’ over Dachau te zien. Aanleiding voor de tentoonstelling is de Stolperstein die in Dokkum wordt gelegd voor Josef Cohen. 

Josef Cohen was in de oorlog predikant in de Grote Kerk in Dokkum. Vanaf de kansel verzette Cohen, die van Joodse afkomst en een overtuigd pacifist was, zich fel tegen de Duitse bezetting. De Duitsers arresteerden hem, voerden hem af naar concentratiekamp Dachau en vermoordden hem in Hartheim. In 2016 schreef historicus Anne-Lise Bobeldijk voor het herinneringsboek in Dachau de biografie van Cohen. Sinds dat jaar bevat de reizende tentoonstelling ‘Geen nummers maar Namen’ ook een banier over hem.

 

Tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Geen nummers maar Namen’ in de Grote Kerk is van 14.00 tot 17.00 uur geopend voor publiek op: zaterdag 16, 23 en 30 april, zondag 1 mei, Koningsdag 27 april en Bevrijdingsdag 5 mei. U bent van harte welkom, de entree is gratis. De Grote Kerk bevindt zich in het centrum van Dokkum, op Markt 2.

 

Lezing

Vrijdag 29 april om 19.30 uur verzorgt Jos Sinnema, medewerker van het Gedächtnisbuch in Dachau, in de Grote Kerk een lezing over predikanten in Dachau. In 1940 besloot Himmler, hoofd van de SS, dat alle geestelijken die in bezet Europa gevangen waren genomen, moesten worden overgebracht naar Dachau. Toen het concentratiekamp bevrijd werd, zaten er geestelijken uit meer dan 40 landen. De lezing richt zich op drie Nederlandse geestelijken die in Dachau zijn omgekomen: Josef Cohen, Jo Kapteyn en Titus Brandsma, die dit jaar heilig wordt verklaard. Centraal staat de manier waarop zij zich verzetten, hoe zij zich in het concentratiekamp staande probeerden te houden en de dilemma’s waarmee zij daarbij worstelden. Vallen er uit hun levensverhalen, voor ons, in 2022, lessen te trekken?

 

De Stolperstein voor Josef Cohen, de tentoonstelling en de lezing zijn een initiatief van het 4 mei comité Dokkum, in samenwerking met het Gedächtnisbuch für de Häftlinge des KZ Dachau