Oudere berichten

20 september 2022

PERSBERICHT: Burgemeester Jan van Zanen spreekt bij de Dachaulezing in het licht van Carel Steensma

Na een uitstel van 2 jaar door de coronacrisis houdt het Nederlands Dachau Comité op vrijdag op 23 september in het World Forum The Hague de Dachaulezing. Deze staat in het licht van Carel Steensma, verzetsstrijder, overlevende van Dachau en eerste directeur van hetzelfde gebouw, toen genaamd Nederlands Congresgebouw.

15 juli 2022

Inschrijven Dachaulezing 2022 geopend!

De inschrijvingen voor de Dachaulezing in het licht van Carel Steensma zijn geopend. Klik op de afbeelding voor u in te schrijven voor de Dachaulezing, die op vrijdag 23 september van 13:00 - 18:00 plaatsvindt.

15 mei 2022

Dachaulezing 2023 ''Vroege Signalen, in het licht van Titus Brandsma''

Vandaag vindt de katholieke heiligverklaring van Titus Brandsma plaats. De jaarlijkse Dachaulezing zal daarom in 2023 in het licht van Titus Brandsma plaatsvinden bij de Radboud Universiteit in Nijmegen.

28 april 2022

Bekijk hier de speeches van de Dachauherdenking 2022

Op zaterdag 23 april 2022 vond de Dachauherdenking weer plaats. Wimar Jaeger, Arianne de Jong en kinderen van de Merkelbachschool spraken bij deze plechtigheid. Klik op de afbeelding op de video's te bekijken.

18 april 2022

Dachauherdenking 2022 - nadere informatie

Op zaterdag 23 april 2022 vindt de Dachauherdenking weer plaats. U bent vanaf 11.30 welkom bij het Nationaal Dachau Monument in het Amsterdamse bos. Klik op de foto voor meer informatie.

4 maart 2022

Tentoonstelling en lezing 'Geen nummers maar Namen' in Dokkum

Vanaf zaterdag 16 april is in de Grote Kerk in Dokkum de reizende tentoonstelling ‘Geen nummers maar Namen’ over Dachau te zien. Aanleiding voor de tentoonstelling is de Stolperstein die in Dokkum wordt gelegd voor Josef Cohen. 

4 maart 2022

Heiligverklaring Titus Brandsma op 15 mei

Het nieuws werd bekendgemaakt door Paus Franciscus. Als Nederlands Dachau Comité zijn wij zeer verheugd met dit nieuws. Op 15 mei en in aanloop naar deze datum zal het NDC meermaals bij dit verheuglijke nieuws stilstaan.

2 maart 2022

Gemeenschappelijke verklaring: stop deze oorlog onmiddellijk!

Lees hier de gemeenschappelijke verklaring over de oorlog in Oekraïne in het Nederlands, Engels en Duits.

1 februari 2022

Datum Dachauherdenking 2022 bekend

Ook dit jaar zal de Dachauherdenking plaatsvinden in het Amsterdamse bos. Op 23 april 2022 zullen enkele sprekers samen met het publiek Dachau herdenken.

31 januari 2022

Dachaureis 2022 uitgesteld

Tot onze spijt is het Nederlands Dachau Comité genoodzaakt de Dachaureis ook dit jaar te moeten uitstellen wegens de bestaande coronamaatregelen en de mogelijkheden tijdens de coronacrisis. Lees hier meer in de brief namens het bestuur.

12 januari 2022

College van B&W Madurodam bezoekt Dachau

Sinds 2016 brengt het college van burgemeester en wethouders op uitnodiging van het Nederlands Dachau Comité jaarlijks een bezoek aan concentratiekamp Dachau. De plek waar George Maduro op 8 februari 1945, 11 weken voor de bevrijding van het kamp, overleed. Met deze reis stellen we de tien collegeleden letterlijk in staat om in zijn voetsporen te treden – iets dat hen voor de rest van hun leven ook op persoonlijk vlak met elkaar verbindt. Onder begeleiding van Madurodam-directeur Sander Gielen en collega Esmee de Best reisde het college 2021/2022 van 14 tot en met 16 november af naar deze bijzondere plek. Klik verder voor een terugblik, geschreven door wethouders Mila en Abel.

16 september 2021

Dachaulezing 2022 in het licht van Carel Steensma verplaatst

Ook in 2021 was het vanwege de covid-pandemie helaas niet mogelijk om de Dachaulezing te organiseren. Eerder stelden wij jullie die lezing voor 5 oktober in het vooruitzicht . Helaas blijkt het Worldforum op die datum alsnog niet beschikbaar vanwege een groot evenement dat nu ook post-corona op stapel staat. Gezamenlijk met het Worldforum hebben wij moeten besluiten de Dachaulezing ook in 2021 te laten vervallen en door te schuiven naar 23 september 2022. Het is ontzettend jammer dat wederom sprake moet zijn van uitstel.

14 september 2021

Herdenking Oranjehotel 2021

Voor het eerst sinds 2019 vond op 4 september 2021 weer een herdenking plaats in het Amphitheater, de binnenplaats aangrenzend aan het Oranjehotel. Namens het NDC was secretaris Rom Steensma aanwezig. In bijzijn van de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, en demissionair minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, werd de herdenking geopend door Dineke Mulock Houwer, voorzitter van de Stichting Nationaal Monument Oranjehotel. Zij verwees naar de moeilijke periode sinds de opening van het museum, dat als gevolg van de Covid epidemie al snel moest worden gesloten en dankte de overheid en het ministerie voor de broodnodige financiële steun.

17 april 2021

Lees hier de speeches van de Dachauherdenking 2021 terug

Op zaterdag 17 april heeft het Nederlands Dachau Comité samen met de gemeente Amstelveen, de gemeente Amsterdam, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de leerlingen van de Merkelbachschool in besloten kring concentratiekamp Dachau herdacht. Voor het eerst was er geen oud-Dachauer aanwezig bij de Dachauherdenking. Vanwege de coronamaatregelen mocht slechts een beperkt aantal personen aanwezig zijn bij de herdenking.